blank

Projekt zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych z parkingiem podziemnym i naziemnym (BUDYNEK B i C - Etap I)

Lokalizacja

ul. Chałupnicza we Wrocławiu (Swojczyce)

Inwestor

Osiedle Przystań Sp. z o.o.Sp. K.

Autorzy

Michał Olejnik, Joanna Osojca, Anna Matusiak, Mateusz Dołęga

Projekt

I Q 2016 roku

Pow. całkowita

8411,55 m²

Pow. użytkowa

3253,94 m²

Ilość mieszkań

87

Projektowane budynki przyjmują formę zwartych brył o prostej formie, wkomponowanych w obszar inwestycji. Projekt zakłada docelowe wykonanie trzech kameralnych, budynków mieszkalnych wielorodzinnych o stosunkowo niewielkich gabarytach.

Usytuowanie budynków na działce umożliwia otwarcie na tereny zielone dostępne poprzez projektowany szeroki pasaż pomiędzy budynkami.

Elewacje północne budynków B i C posiadać będą charakterystyczne „zacięcia” bryły w strefie pierwszej i ostatniej kondygnacji mieszkalnej, dodatkowo elewacje północne pozbawione będą balkonów, tak aby odciążyć masyw bryły budynku.

Cokół budynku podkreślony będzie okładziną z płytek klinkierowych w ciemnoszarym kolorze i o wyraźnej fakturze.

Proste bryły budynku przedzielone będą pasami balkonów i prostych gzymsów w jasnym kolorze, dzieląc bryłę zgodnie z ilością kondygnacji. Pasy rozdzielające wykonane zostają jako prefabrykowane płyty balkonowe, miejscowo również z żelbetową balustradą.

Zwieńczenie budynku przewidziano również w formie pasa okapowego w jasnym kolorze przebiegającego wokół całego budynku.

Elewacje budynku z prostymi podziałami i powielające się na poszczególnych kondygnacjach podziały okienne odzwierciedlają wewnętrzne podziały mieszkań: wysokie okna podwójne doświetlają pomieszczenia salonu, wysokie okna pojedyncze doświetlają pomieszczenia sypialne, mniejsze okna doświetlają kuchnie.

Balkony zaprojektowana jako proste, prefabrykowane płyty żelbetowe o różnorodnych kształtach i wymiarach (wysunięciach w stosunku do lica ściany zewnętrznej), w miejscach występowania drzwi balkonowych projektuje się szerokie płyty balkonowe, w pozostałych miejscach zawężone, a w części jedynie jako gzyms odcinający kondygnacje użytkowe.

Projekt przewiduje oddzielenie poziomu parteru od korpusu elewacji stosując materiał o odmiennym kolorze i fakturze – dla cokołu przyjmuje się ciemnoszare płytki elewacyjne o wysuniętych częściowo wątkach muru, dla korpusu płytki jasno-szare o delikatnej fakturze.

blank