blank

Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego z garażem dwustanowiskowym

Lokalizacja

ul. Grawerska we Wrocławiu (Widawa)

Inwestor

Prywatny

Autorzy

Michał Olejnik, Joanna Osojca, Mateusz Dołęga

Proj. budowlany

IV Q 2016 roku

Proj. wykonawczy

I Q 2017 roku

Pow. użytkowa

330 m²

Projektowany układ funkcjonalny budynku został podzielony na dwa moduły, wydzielając w ten sposób strefy: dzienną oraz nocną.

Do strefy dziennej należy strefa wejściowa, salon wraz z aneksem kuchennym, otwartą częścią jadalnianą, gabinety oraz pomieszczenia pomocnicze poszczególnych funkcji. Ponadto część dzienną akcentuje się podniesieniem bryły budynku, dzięki czemu nad częścią pomieszczeń lokalizuje się dodatkowe funkcje techniczne, przestrzeni zapasowej - gościnnej.

Strefę nocną stanowią sypialnie wraz z garderobami, łazienkami oraz pomieszczenia pomocnicze tych funkcji.

Część południowo - wschodnia parteru została przeznaczona dla strefy dziennej: wydzielone pomieszczenie salonu, główne pomieszczenie budynku, zlokalizowano w części południowej, wraz z otwarciem całej ściany południowej na planowany ogród i taras zewnętrznych. Od strony zachodniej pomieszczenie salonu sąsiaduje z jadalnią oraz aneksem kuchennym. Dla aneksu kuchennego przewidziano spiżarnią.

Część "nocna" budynku zlokalizowana została w części południowej budynku i składa się z pomieszczenia gościnnego, sypialni dla dziecka oraz sypialni głównej, połączonej z osobną łazienką, usytuowanych od strony południowo - wschodniej. Z każdego pomieszczenia sypialni zaprojektowano wyjście do ogrodu.

Po stronie zachodniej zlokalizowano pomieszczenie gospodarcze z sauną suchą, magazyn, łazienki oraz garderoby. Wejście do wszystkich pomieszczeń przewidziane jest z wspólnego korytarza.

blank