blank

Dom w Pawłowicach

Lokalizacja

ul. Daliowa we Wrocławiu (Pawłowice)

Inwestor

Prywatny

Autorzy

Michał Olejnik, Joanna Osojca

Projekt

IV Q 2014 roku

Realizacja

I Q 2015 roku

Pow. użytkowa

290 m²

Projekt domu jednorodzinnego, dwukondygnacyjnego, zlokalizowanego w drugiej linii zabudowy na wrocławskim osiedlu Pawłowice. Dom zaprojektowano jako budynek o podwyższonej energooszczędności dzięki zastosowaniu izolowanej płyty fundamentowej, dociepleniu ścian zewnętrznych i stropodachów warstwą 30 cm styropianu oraz montażu okien na konsolach.

Dodatkowo układ funkcjonalny został zaproponowany tak, aby budynek "otwierał" się na południową - ogrodową część działki, jednocześnie ograniczając do minimum okna od strony północnej.

Zaprojektowano szeroki taras na parterze budynku, dostępny z pomieszczenia salonu i jadalni, oraz tarasy na I piętrze budynku dostępne z pomieszczenia fitness.

Kompozycja bryły budynku została zaprojektowana tak, aby podkreślić podział pomiędzy parterem o pomniejszoną w obrysie kondygnacją I piętra budynku, zarówno poprzez wysunięcia bryły jak i zastosowany materiał (płyty typu HPL).

blank