Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego z garażem dwustanowiskowym

Lokalizacja: ul. Grawerska we Wrocławiu. (Widawa)

Inwestor:  Prywatny

Autorzy: Michał Olejnik, Joanna Osojca,Mateusz Dołęga

Projekt Budowlany: IV Q 2016 roku

Projekt Wykonawczy: I Q 2017 roku

Powierzchnia użytkowa: 330 m ²

Opis: Projektowany układ funkcjonalny budynku został podzielony na dwa moduły, wydzielając w ten sposób strefy: dzienną oraz nocną .

Do strefy dziennej należą strefa wejściowa, salon wraz z aneksem kuchennym, otwartą częścią jadalnianą, gabinety oraz pomieszczenia pomocnicze poszczególnych funkcji. Ponadto część dzienną akcentuje się podniesieniem bryły budynku, dzięki czemu nad częścią pomieszczeń lokalizuje się dodatkowe funkcje techniczne, przestrzeni zapasowej- gościnnej.

Strefę nocną stanowią sypialnie wraz z garderobami, łazienkami oraz pomieszczenia pomocnicze tych funkcji.


Część południowo-wschodnia parteru została przeznaczona dla strefy dziennej; wydzielone pomieszczenie salonu, główne pomieszczenie budynku, zlokalizowano w części południowej, wraz z otwarciem całej ściany południowej na planowany ogród i taras zewnętrznych. Od strony zachodniej pomieszczenie salonu sąsiaduje z jadalnią oraz aneksem kuchennym. Dla aneksu kuchennego przewidziano spiżarnią.


 Część "nocna" budynku zlokalizowana zostaław części południowej budynku i składa się z pomieszczenia gościnnego, sypialni dla dziecka oraz sypialni głównej, połączonej z osobną łazienką, usytuowanych od strony południowo-wschodniej. Z każdego pomieszczenia sypialni zaprojektowano wyjście do ogrodu.

Po stronie zachodniej zlokalizowano pomieszczenie gospodarcze z sauną suchą, magazyn, łazienki oraz garderoby. Wejście do wszystkich pomieszczeń przewidziane jest z wspólnego korytarza.