Projekt budynku mieszkalnego jednorodzinnego z garażem przyległym

Lokalizacja: ul. Daliowa we Wrocławiu. (Pawłowice)

Inwestor:  Prywatny

Autorzy: Michał Olejnik, Joanna Osojca,

Projekt Budowlany: IV Q 2014 roku

Projekt Wykonawczy: I Q 2015 roku

Powierzchnia użytkowa: 290 m ²

Opis: Projekt domu jednorodzinnego, dwukondygnacyjnego zlokalizowanego w drugiej linii zabudowy na wrocławskim osiedlu Pawłowice. Dom zaprojektowano jako budynek o podwyższonej energooszczędności dzięki zastosowaniu izolowanej płyty fundamentowej, dociepleniu ścian zewnętrznych i stropodachów warstwą 30 cm styropianu oraz montażu okien na konsolach. 

Dodatkowo układ funkcjonalny został zaproponowany tak, aby budynek "otwierał" się na południową - ogrodową część działki, jednocześnie ograniczając do minimum okna od strony północnej. 

Zaprojektowano szeroki taras na parterze budynku, dostępny z pomieszczenia salonu i jadalni, oraz tarasy na I piętrze budynku dostępne z pomieszczenia fitness. 

Kompozycja bryły budynku została zaprojektowana tak aby podkreślić podział pomiędzy parterem o pomniejszoną w obrysie kondygnacją I piętra budynku, zarówno poprzez wysunięcia bryły jak i zastosowany materiał (płyty typu HPL).